Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: ok, 1,5 godziny
Piernik z powidłami

Pierniki uwielbiam, szkoda tylko, że przypominam sobie o tym dopiero jak przychodzą ciemne i zimne jesienno – zimowe miesiące. Tegoroczne piernikowanie zaczynam od bardzo pysznego wypieku. Piernik jest wilgotny, miękki i bardzo aromatyczny. W całym domu pachnie już świętami. A ja powili myślę o następnych piernikach... Przepis z bloga Słodka pasja.


Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła lub dobrej margaryny do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

 

Przygotowanie

Masło roztopić na małym ogniu, podczas ogrzewania dodać do niego przyprawę do piernika, miód, kakao i powidło (nie gotować), przestudzić (nie musi być zupełnie zimne). Całe jajka ubić z cukrem, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do ubitych jajek  dodać masło z przyprawami, wsypać mąkę, wymieszać łopatką, dodać posiekane orzechy.

Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 170°C, piernik piec 45 - 50 minut do tzw. "suchego patyczka" (u mnie piekł się znacznie dłużej, ok. 1,5 godziny).

piernik z powidlami 2

pirnik z powidlami 3

Oceń przepis