Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny
Placek śliwkowo – migdałowy

Pyszne, śliwkowe ciasto na koniec lata. Powinno posmakować wszystkim, którzy lubią śliwki i migdały. Przepis znalazłam na blogu kuchnia pełna smaków.


Na spód:

  • 225 g mąki pszennej
  • 45 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła

Na wypełnienie:

  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 120 g miałkiego cukru
  • 150 g mielonych migdałów
  • 250 g powideł śliwkowych albo śliwki w czekoladzie
  • 50 g płatków migdałowych
  • 250 - 300 g śliwek wypestkowanych przekrojonych na połówki

Przygotowanie

Wymieszać mąkę, cukier puder, sól i masło w malakserze (lub za pomocą miksera), aż powstanie zwarte ciasto. Wyłożyć nim blaszkę (prostokątna, o wymiarach ok. 32 x 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia), dociskając do dna i wyrównaj jego powierzchnię.

Podpiec ciasto przez 20 minut w temperaturze 180°C i odstawić w foremce do przestygnięcia.

Kiedy ciasto jest w piekarniku, najpierw roztopić w rondelku masło, a następnie odstawić z ognia, aby trochę przestygło.

Połączyć jajka, miałki cukier i mielone migdały i zmiksować je na gładką pastę (za pomocą miksera lub malaksera). Nie przerywając ubijania, dodać masło i wyłącz kiedy masa będzie jednolita.

Powidła (lub śliwkę w czekoladzie) wyłożyć na ciasto, następnie ułożyć śliwki wnętrzem do góry. Na warstwę śliwek wylać masę migdałową.

Cała powierzchnię ciasta pokryć płatkami migdałowymi i piec przez 45 minut w temperaturze 180°C. Ciasto będzie gotowe, kiedy delikatnie urośnie i zezłoci się (jeśli rumieni się zbyt szybko można przykryć je folią aluminiową). Przed podaniem posypać cukrem pudem.

placek_sliwkowo__migdalowy2

Oceń przepis