Bardzo lubię delikatne drożdżowe ciasto na słodko. Wszelkiego rodzaju chałki, plecionki, słodkie bułki mogłabym jeść codziennie (gdyby nie ich zgubny wpływ na moją figurę). Dzisiaj pleciona bułka maślana od której można się uzależnić: lekka, wciągająca i z dużą ilością kruszonki. Przepis z forum cincin.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Do posmarowania:
- 1 białko
Kruszonka:
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 25 g masła
Przygotowanie
Świeże drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową mleka, odstawić.
Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić. Podzielić na trzy części, uformować wałki i spleść z nich warkocz. Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia.
Zagnieść składniki kruszonki, aby miała nieco grudkowatą konsystencję. Posmarować bułkę lekko roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką.
Piec 30 minut w temperaturze 190°C.