Wielkość porcji: ok. 40 sztuk
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Podwójnie czekoladowe ciasteczka owsiane

Po cięższych ciastach, przychodzi chęć na coś lekkiego, słodkiego, do kawy. Ciastka owsiane bardzo czekoladowe i bardzo słodkie (polecam ograniczyć ilość cukru nawet o połowę, jeśli nie lubicie bardzo słodkich wypieków). Chrupiące od płatków owsianych i jednocześnie lekko ciągnące się. Polecam, przepis Arabeski Waniliowej.


Składniki:

  • 2 szklanki półsłodkich groszków czekoladowych (lub ok. 250 g posiekanej czekolady)
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli

 

Przygotowanie

Jedną szklankę groszków czekoladowych rozpuścić w kąpieli wodnej , odstawić na bok.

Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę , jajko i wanilię. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , sodą , solą i płatkami owsianymi , dodać do masy i dobrze wymieszać. Na koniec wsypać pozostałe groszki czekoladowe (1 szklankę).

Ciasto nakładać łyżką , w dość dużych odstępach , na nie natłuszczoną blachę i piec w temp. 200°C przez 8 – 10 minut (należy uważać , żeby nie przypiec za bardzo – środek ciastek powinien wyglądać na miękki). Po wyjęciu z piekarnika studzić przez 1 minutę na blasze , a następnie przenieść na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis