5/5 (1)
Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Pomarańczowa Marlenka

Pomarańczowa Marlenka to kolejne świąteczne ciasto, które prawdopodobnie znajdzie się ponownie na moim stole. Delikatne, z nutą pomarańczy. Ciasto jest słodkie, a masa nie jest do końca sztywna, więc podaję w nawiasie zmiany jakie wprowadzę, gdy będę następny raz je przygotowywać. Przepis Kasi.


Masa:

  • 1 litr tłustego mleka
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej (3 łyżki)
  • 2/3 szklanki cukru (4 łyżki cukru)
  • 2 żółtka
  • 300 g miękkiego masła
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)
  • 1 duża pomarańcza o grubej skórce

Dodatkowo:

  • 3 duże opakowania herbatników kakaowych (po 250 g)

Przygotowanie

Obie mąki oraz żółtka miksujemy z 200 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i otartą ze sparzonej pomarańczy skórką (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka). Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia.

Lekko przestudzony budyń przykrywamy szczelnie filią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masło miksujemy na jasną, puszystą masę (ok. 10 minut) a następnie dodajemy do niej po łyżce masy krówkowej. Kiedy składniki się połączą, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą dzielimy na 5 równych części.

Spód formy o wymiarach 20 x 25 cm (ja robiłam w większej formie 32 x 38 cm) wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy pięć razy, kończąc na masie.

Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc aby zastygło, a następnie delikatnie oprószamy je kakao.

Pomarańczowa Marlenka

Pomarańczowa Marlenka

Oceń przepis