Wielkość porcji: ok. 25 - 30 sztuk
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Popękane ciasteczka orzechowe

Intensywnie orzechowe, z wierzchu twarde a w środku mięciutkie. Takie są te ciasteczka. Wprawdzie moje w niewielkim stopniu popękały, ale nie wpływa to na ich smak, a ja uważam, że mimo to ładnie się prezentują. Przepis z bloga Gotuję bo lubię.


Składniki:

  • 270 g mielonych orzechów (włoskie lub laskowe)
  • 50 g mąki
  • 65 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder do obtoczenia

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy dopóki nie utworzy się jednolita kula. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 175°C a z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego (25 g), obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy ok. 17 – 18 minut (lepiej piec krócej niż dłużej, aby ciasteczka nie były zbyt twarde).

pekajace ciasteczka orzechowe2

Oceń przepis