5/5 (1)
Wielkość porcji: 1 babka
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Prosta babka czekoladowa

Bardzo lubię proste przepisy i klasyczne słodkości, które zna każdy z nas. Cały czas mam ochotę na łatwe babki i szarlotki, stawiam je ponad wyszukane przekładańca. Dzisiaj prosta babka czekoladowa, która jest dokładnie tym na co ostatnio miałam ochotę. Jeśli Wy, tak jak ja, wybieracie prostotę, upieczcie tę babkę, a się nie zawiedziecie.


Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml mleka

Polewa:

Przygotowanie

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie jasna, puszysta masa. Ubijać należy dosyć długo, masa ma być naprawdę puszysta.

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać w jednej misce. Zmieszane suche składniki wmieszać delikatnie i stopniowo do masy jajecznej. Można zrobić to szpatułką lub na najniższych obrotach miksera.

W garnuszku umieszczamy mleko i masło i podgrzewamy je, aż do rozpuszczenia masła. Gdy płyn delikatnie wystygnie, ale jeszcze będzie ciepły należy delikatnym strumieniem wlać go do ciasta. Całość zmiksować, aż do połączenia składników.

Formę do babki natłuścić i obsypać mąką. Przelać ciasto do formy i wstawić po piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec ok. 40 minut. Wystudzić w formie. Gdy ciasto będzie już chłodne, delikatnie odwrócić formę i wyjąć babkę.

Przygotować polewę. Czekoladę i masło umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszają, aż do rozpuszczenia składników. Ciepłą polewą oblać babkę. Ciasto będzie gotowe do jedzenia po zastygnięciu polewy.

Prosta babka czekoladowa

Prosta babka czekoladowa

Prosta babka czekoladowa

 

Oceń przepis

1 Response

  1. Smakowita propozycja Moniko 🙂 Uwielbiam wracać do takich prostych tradycyjnych przepisów.

Leave a comment