Wielkość porcji: 1 bochenek
Czas przygotowania: kilka godzin
Pszenny chleb razowy z miodem

Jeden z najlepszych chlebów jakie jadłam.  Komplementowany przez całą rodzinę.  Dokładanie taki jaki powinien być – sprężysty, z chrupiącą skórką i bardzo aromatyczny. Przepis z Weekendowej Piekarni.


Zakwas:

  • 62 g mąki chlebowej
  • 54 g wody
  • 4 g zakwasu niskiej hydracji (lub 1/8 łyżeczki drożdży instant)

Ciasto:

  • 410 g mąki pszennej razowej
  • 294 g wody (pierwsza porcja)
  • 7 g soli
  • 2,5 g drożdży instant
  • 33 g miodu
  • 25 g oleju słonecznikowego
  • zakwas (lub zaczyn drożdżowy) przygotowany wcześniej
  • 33 g wody (druga porcja)

Przygotowanie

Zakwas mieszamy zostawiany na 8 - 12 godzin.

Wszystkie składniki (oprócz drugiej porcji wody) łączymy i wyrabiamy 8 - 10 minut, dodajemy pozostałą wodę i wyrabiamy dodatkowe 1 - 2 minuty. Wskazana temperatura ciasta 24°C.
Odstawiamy do wyrastania na dwie godziny.
Wstępne formowanie - luźna kula, pozostawiamy do odpoczynku na 20 minut
Formowanie - chleb foremkowy mocna zwinięty (nie chodzi o to żeby pozostawić jak najwięcej bąbli, tylko uformować zwięzły bochenek). Do foremki złączeniem w dół. Potrzebna dość obszerna foremka.
Wyrastanie - 1 godzina w 27°C.
Pieczenie 35 - 45 minut w temperaturze 205°C (z parą).

pszenny_chleb_razowy_z_miodem_2

Oceń przepis