4/5 (1)
Wielkość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Pudding ryżowy z truskawkami

Zobaczyłam ten pudding jakiś czas temu, nabrałam na niego dużej ochoty i cierpliwie czekałam na truskawki, bo właśnie taką wersję chciałam wypróbować. Ciekawa byłam czy uzyskam smak popularnych gotowych deserów, rezultat bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, wprawdzie smak jest inny, ale nie gorszy.  Deser jest delikatny i bardzo sycący, dzięki sporej ilości ryżu. Przepis znaleziony na blogu Moje Ekspresje Kulinarne.


Pudding:

  • 140 g białego ryżu
  • 475 ml mleka
  • 65 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko (lekko ubite)
  • 15 g masła
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sos truskawkowy:

  • 160 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

Truskawki umyć, oczyścić i zmiksować z cukrem.

Zagotować 1 i 1/2 szklanki wody, wsypać ryż, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Odcedzić

Do czystego garnka wlać mleko (odłożyć około pół szklanki), wsypać cukier, sól i ugotowany ryż. Gotować na małym ogniu przez około 15 – 20 minut.

Następnie jajko połączyć z pozostałym mlekiem (1/2 szklanki), wanilią i masłem. Wlać do ryżu i gotować przez jeszcze 2 – 3 minuty – cały czas mieszając.

Pudding przekładamy do filiżanek(lub szklanek), na wierzch wykładamy mus truskawkowy.

Wstawić do lodówki i podawać schłodzony (masa w lodówce jeszcze bardziej się zagęści).

pudding_ryzowy_z_sosem_truskawkowym_2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis