Wielkość porcji: tortownica 24 cm
Czas przygotowania: 5 - 6 godzin
Rabarbarowy sernik na zimno

Dawno nie jadłam sernika na zimno, a sezon rabarbarowy i ciekawy przepis który znalazłam na forum cincin sprawił, ze przygotowałam właśnie ten. Myślę, że ten rabarbarowy sernik na zimno posmakuje nawet tym osobom które nie przepadają za tym owocem, bo ma dosyć oryginalny smak. Jest to typowy sernik na zimno, na serkach homogenizowanych, z żelatyną, na ciasteczkowym spodzie i z delikatną rabarbarową galaretką.


Spód:

  • 60 g ciasteczek amaretti
  • 120 g maślanych herbatników
  • 80 g rozpuszczonego masła

Masa serowa:

  • 300 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w kawałki
  • 2 łyżki wody
  • 7 płatów żelatyny (ok 13 g)
  • 2 żółtka
  • 180 g cukru
  • 1/2 paczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 g homogenizowanego twarożku naturalnego
  • 2 białka ubite na sztywno
  • 200 ml śmietanki ubitej na sztywno

Galatetka:

  • 200 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 130 g cukru
  • 200 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w słupki 4 x 1cm
  • 3 płatki żelatyny (ok 5 g)

Przygotowanie

Pokruszyć ciastka, wymieszać z masłem, wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 24 cm, upiec w piekarniku rozgrzanym do 180° C na ok. 8 minut. Ostudzić.
Do garnka wrzucić rabarbar, dodać wody i gotować na małym ogniu przez 6 - 8 minut pod przykryciem aż rabarbar wymięknie. Zrobić z tego piure. Dodać namoczoną żelatynę, wymieszać, odstawić do przestudzenia.
Ubić żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i sokiem z cytryny, aż do otrzymania puszystej, jednolitej masy i rozpuszczenia cukru. Dodać twarożek, białka, ubitą śmietankę, piure rabarbarowe. Wylać masę na podpieczony spód, odstawić do lodówki na 3 - 4 godziny.
Zagotować wodę z sokiem z cytryny i cukrem. Dodać rabarbar i gotować 3 - 5 minut (aby rabarbar się nie rozwalił). Dodać namoczoną żelatynę, rozpuścić ją delikatnie mieszając. Tak przygotowaną galaretkę delikatnie wylać na masę serową.  Gotowy rabarbarowy sernik na zimno wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.

sernik_rabarbarowy_na_zimno2

Oceń przepis

No Comments Yet.

Leave a comment