Wielkość porcji: tortownica 24 cm
Czas przygotowania: 5 - 6 godzin
Rabarbarowy sernik na zimno

Dawno nie jadłam sernika na zimno, a sezon rabarbarowy i ciekawy przepis który znalazłam na forum cincin sprawił, ze przygotowałam właśnie ten. Myślę, że posmakuje nawet tym osobom które nie przepadają za rabarbarem, bo ma dosyć oryginalny smak.


Spód:

  • 60 g ciasteczek amaretti
  • 120 g maślanych herbatników
  • 80 g rozpuszczonego masła

Masa serowa:

  • 300 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w kawałki
  • 2 łyżki wody
  • 7 płatów żelatyny (ok 13 g)
  • 2 żółtka
  • 180 g cukru
  • 1/2 paczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 g homogenizowanego twarożku naturalnego
  • 2 białka ubite na sztywno
  • 200 ml śmietanki ubitej na sztywno

Galatetka:

  • 200 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 130 g cukru
  • 200 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w słupki 4 x 1cm
  • 3 płatki żelatyny (ok 5 g)

Przygotowanie

Pokruszyć ciastka, wymieszać z masłem, wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 24 cm, upiec w piekarniku rozgrzanym do 180° C na ok. 8 minut. Ostudzić.
Do garnka wrzucić rabarbar, dodać wody i gotować na małym ogniu przez 6 - 8 minut pod przykryciem aż rabarbar wymięknie. Zrobić z tego piure. Dodać namoczoną żelatynę, wymieszać, odstawić do przestudzenia.
Ubić żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i sokiem z cytryny, aż do otrzymania puszystej, jednolitej masy i rozpuszczenia cukru. Dodać twarożek, białka, ubitą śmietankę, piure rabarbarowe. Wylać masę na podpieczony spód, odstawić do lodówki na 3 - 4 godziny.
Zagotować wodę z sokiem z cytryny i cukrem. Dodać rabarbar i gotować 3 - 5 minut (aby rabarbar się nie rozwalił). Dodać namoczoną żelatynę, rozpuścić ją delikatnie mieszając. Wylać masę na sernik, wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.

sernik_rabarbarowy_na_zimno2

Oceń przepis