Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Rafaello

Rafaello – delikatne kokosowe ciasto na krakersach. W tym roku (a właściwie w ubiegłym) gościło na naszym świątecznym stole.  Mi osobiście bardzo smakowało, wręcz rozpływało się w ustach a połączenie słodkiego kremu ze słonymi krakersami jest bardzo ciekawe. Najlepiej wybrać krakersy bez dużych kryształków soli (ja użyłam Lajkonika i były odpowiednie). Przepis Dorotus.


Składniki:

  • 2 - 3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika)
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem (czasem dodaję również kokosowe lub śmietankowe, każdy 40 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 250 g masła
  • około 150 g wiórków kokosowych + 50 g do posypania

 

Przygotowanie

Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.

Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać 150 g wiórków kokosowych i wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei: warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, posypkę (50 g wiórków kokosowych przyrumienić na suchej patelni, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami).

Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.

rafaello

Oceń przepis