Wielkość porcji: tortownica 22 cm
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Razowa szarlotka z miodem

Uwielbiam tak kruche ciasto. Po kalorycznym czekoladowym, "zdrowe", bezcukrowe, łagodzące wyrzuty sumienia. Braku cukru trudno zauważyć. Ot tak, bo uwielbiam jabłka. Przepis (z moimi lekkimi zmianami) z gazetki z serii "Lubię Gotować".


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 200 g masła
  • żółtko
  • łyżka miodu
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • garść rodzynek
  • 100 g płatków migdałowych

 

Przygotowanie

Z mąki, masła, żółtka i miodu zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, chłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać rodzynki i płatki migdałowe. Tortownicę (o średnicy 22 cm) wysmarować masłem i posypać otrębami (użyłam otrębów owsianych), połowę ciasta zetrzeć na tarce, lekko ugnieść.

Zapiekać w temperaturze 180°C przez 20 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i zetrzeć resztę ciasta. Ponownie piec 20 minut w temperaturze 180°C.

szarlotka razowa 2

Oceń przepis