Wielkość porcji: 6 sztuk
Czas przygotowania: kilka godzin
Razowe bułki orkiszowe

Tak jak wcześniej pisałam, romansu z mąką orkiszową ciąg dalszy. A właściwie z dwoma orkiszowymi, jasną i razową. Udało mi się upiec naprawdę fajne i smaczne bułeczki. Do zdjęć przekroiłam jeszcze ciepłą, co widać, ale w rzeczywistości te bułki są puszyste i lekkie, oczywiście jak na pieczywo razowe. A ja zachęcona sukcesem już myślę następnych bułkach orkiszowych…


Zaczyn:

  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g wody
  • 1 g drożdży

Ciasto:

  • cały zaczyn
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 g mąki orkiszowej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 70 – 80g wody

Przygotowanie:

Składniki zaczynu połączyć i zostawić przykryte folią na 12 – 14 godzin (jest gotowy, gdy na wierzchu pojawią się bąbelki).

Gotowy zaczyn połączyć zresztą składników i dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia (u mnie trwało to ok. 3 godzin). Po tym czasie ponownie krótko wyrobić ciasto i podzielić ja na sześć części. Z każdej z nich uformować bułkę, a następnie dostawić do wyrośnięcia (30 – 40 minut). Po tym czasie piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C.

razowe bulki orkiszowe 2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis