Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Razowe ciasto bananowe

Pyszne, bogate w smaku, wilgotne, lekko piernikowe ciasto. Lubię takie keksówkowe ciasta, są przeważnie szybkie w przygotowaniu, łatwo podzielne. To wyróżnia się naprawdę ciekawym smakiem, ale to nie dziwi patrząc na listę składników, która jest naprawdę aromatyczna i smakowita. Serdecznie polecam. Przepis Asi z Kwestii Smaku.


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej razowe
  • 3/4 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu (+ po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków)
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 100 g posiekanej czekolady
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • 3 banany (około 500 g)

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 165°C. Obydwie mąki przesiać do dużej miski i dodać wszystko co pozostało na sitku (otręby). Dodać sól, sodę, cynamon, gałkę, kardamon i goździki. Wymieszać, dodać cukier, posiekaną czekoladę, orzechy i znów wymieszać.

Do drugiej miski wbić jajka, dodać oliwę, miód, jogurt i ekstrakt z wanilii. Wymieszać rózgą na jednolitą masę, następnie dodać banany i wymieszać łyżką. Połączyć delikatnie łyżką z suchymi składnikami z drugiej miski.

Masę wyłożyć do przygotowanej formy keksowej i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową kratkę. Piec przez 55 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez 15 minut, następnie wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce. Pokroić po około 30 minutach, gdy trochę ostygnie.

Oceń przepis