Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Razowe ciasto orkiszowe z owocami

Miałam ochotę na takie razowe, cięższe, konkretne ciast z owocami. Latem naprawdę rzadko się zdarza, żebym upiekła coś co nie zawiera owoców. Skorzystałam z przepisu podanego przez Dorotus, zamieniając mąkę pszenną razową (naprawdę byłam przekonana, że ją mam) na orkiszową razową i pszenną jasną. Na wierzch położyłam śliwki i morele, co w rezultacie dało fajne, kolorowe i pyszne letnie ciasto.


Składniki:

  • 150 g masła, o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 120 g ciemnego brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka (60 ml)
  • 250 g mąki pszennej razowej (u mnie po 125 g orkiszowej razowej i pszennej jasnej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne owoce – u mnie po sześć śliwek i moreli

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać.

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać. Wbijać kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą mąkę i mleko, miksując.

Blaszkę o wymiarach 27 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na spód, na wierzch wyłożyć owoce. Można posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić, pokroić, oprószyć cukrem pudrem.

ciasto razowe z owocami

Oceń przepis