Wielkość porcji: 1 rolada
Czas przygotowania: 2 godziny
Rolada czekoladowa

Lubię rolady za prostotę ich wykonania. To ciasto szybkie i bezproblemowe, jeżeli tylko przepis jest dobry. Dużo osób uważa rolady za trudne i skomplikowane, ale ten kto choć raz ją zrobił przeważnie zmienia zdanie. Tą czekoladową roladę robiłam kilkukrotnie. To naprawdę dobre ciasto, które robi się bardzo szybko, świetne gdy chcemy natychmiast poprawić sobie humor czymś słodkim. Przepis znalazłam na na stronie kotlet.tv.


Biszkopt:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 budyń czekoladowy (+ pół litra mleka)
  • 45 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek. Ubić je z cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać pozostałe składniki ciasta biszkoptowego i wymieszać. Ciasto wlać do formy (ok. 40 x 25 cm lub większej) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na 17 minut.

Wyjąć biszkopt z piekarnika, przełożyć na ściereczkę (papier do pieczenia powinien znaleźć się na górze). Oderwać papier i gorący biszkopt zrolować w ściereczkę (aby biszkopt nie przywarł do ściereczki można oprószyć go zmieszanym kakao i cukrem pudrem). Odstawić do ostygnięcia.

Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, po czym dodać masło i cukier puder, mieszać. Rozwinąć delikatnie roladę i posmarować ją kremem budyniowym. Zwinąć i ułożyć tak by widoczne łączenie było pod spodem. Włożyć ją do lodówki. Zostawić do schłodzenia na 2 godziny, podaniem posypać kakao.

rolada czekoladowa 2

Oceń przepis