Wielkość porcji: 1 rolada
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Rolada czekoladowo – kawowa

To jest drugie podejście do tej rolady, na szczęście zakończone sukcesem. Bardzo nie lubię jak coś mi się nie udaje (a kto lubi?), więc pierwsza wersja spowodowała u mnie wybuch złości – bo ciasto za twarde, bo krem za rzadki… Podczas przygotowania tej, ulepszonej wersji, rzuciłam w kąt wszystkie przepisy i zaufałam intuicji. Udało się. Biszkopt jest puszysty, a masa zwarta. Ta wersja nadaje się do powtarzania, polecam.


Kakaowy biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki
  • ¼ szklanki kakao
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kawowy krem:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżeczki kawy

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła

Przygotowanie

Kremówkę i cukier pogrzać w rondelku (śmietana ma być gorąca, ale nie wrzeć), zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w łyżce wody i zostawić do napęcznienia. Gotową żelatynę rozpuścić z jeszcze gorącej śmietance. Wystudzić i schłodzić, tak aby masa całkowicie stężała.

Białka ubić z połową cukru na sztywną masę. Żółtka z drugą połową cukru zmiksować na puszysty krem. Białka i żółtka delikatnie połączyć. Mąką, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do jajecznej masy. Delikatnie wymieszać (ręcznie lub na najniższych obrotach miksera).

Ciasto wylać na dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temperaturze 175°C.

Czystą ściereczkę delikatnie obsypać cukrem pudrem (lub mieszanką cukru pudru i kakao). Upieczony biszkopt przełożyć górą na ściereczkę, odkleić papier i jeszcze gorące ciasto delikatnie zrolować. Zostawić do ostygnięcia.

W tym czasie powrócić do przygotowania kremu. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Stężałą masę dokładnie zmiksować (tak, albo powstał gładki krem) i połączyć z kawą.

Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować masą i ponownie zwinąć. Czekoladę rozpuścić z masłem, polać nią roladę. Całość schłodzić.

rolada_czekoladowokawowa_2

Oceń przepis