Szybka, bezproblemowa rolada bez pieczenia. Wprawdzie mnie nie zachwyciła (może brakuje jej jakiegoś bardziej wyrazistego smaku) ale fanom kokosa powinna przypaść do gustu. Przepis z moimi zmianami stąd.
Składniki:
- 300 g herbatników
- 1/4 szklanki cukru pudru
- ½ szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Masa kokosowa:
- 100 g wiórków kokosowych
- ½ szklanki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 200 g masła
Przygotowanie
Herbatniki dokładnie pokruszyć, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao. Do masy wlać mleko, ciasto powinno być gęste. Wszystko dokładnie wymieszać.
Miękkie masło utrzeć, dodać cukier puder, a następnie wlać sok z cytryny i wsypać wiórki kokosowe. Masę dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki.
Na grubej folii lub pergaminie z ciasta uformować prostokąt. Na cieście rozsmarować masę kokosową. Delikatnie unosząc folię lub papier ciasto zwinąć w roladę.
Roladę kokosową wstawić do lodówki.