Wielkość porcji: 1 rolada
Czas przygotowania: 1 godzina
Rolada kokosowa

Szybka, bezproblemowa rolada bez pieczenia. Wprawdzie mnie nie zachwyciła (może brakuje jej jakiegoś bardziej wyrazistego smaku) ale fanom kokosa powinna przypaść do gustu. Przepis z moimi zmianami stąd.


Składniki:

  • 300 g herbatników
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Masa kokosowa:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • ½ szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 200 g masła

Przygotowanie

Herbatniki dokładnie pokruszyć, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao. Do masy wlać mleko, ciasto powinno być gęste. Wszystko dokładnie wymieszać.
Miękkie masło utrzeć, dodać cukier puder, a następnie wlać sok z cytryny i wsypać wiórki kokosowe. Masę dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki.
Na grubej folii lub pergaminie z ciasta uformować prostokąt. Na cieście rozsmarować masę kokosową. Delikatnie unosząc folię lub papier ciasto zwinąć w roladę.
Roladę kokosową wstawić do lodówki.

 

Oceń przepis