Wielkość porcji: jedna rolada
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Rolada piernikowa

Klimat świąt powoli zaczyna opanowywać nasze domy, miasta. Mam już ochotę na korzenne przyprawy i grzane wino. Ta rolada piernikowa świetnie pasuje do kawy w grudniowe popołudnie. Delikatny orzechowy biszkopt otulony korzennym kremem i przełamany kwaskowatymi powidłami, moje smaki.


Biszkopt orzechowy:

  • 4 jajka
  • 70 g cukru
  • 60 g mąki
  • 20 g mielonych orzechów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem korzenny:

  • 250 g serka mascarpone
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (bez mąki, najlepiej domowej)
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3 – 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, umieścić w misce, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier. Dodać żółtka, pojedynczo, po każdym całość delikatnie wymieszać na niskich obrotach miksera.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną. mielone orzechy oraz proszek do pieczenia wymieszać. Suchą mieszankę dodawać stopniowo do masy jajecznej, całość delikatnie mieszając.

Dużą blachę, “piekarnikową”, wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić po niej ciasto, wyrównać. Piec 15 – 17 minut w 180°C.

Ciepły biszkopt odkleić od papieru i zawinąć w ściereczkę wysypaną cukrem pudrem wzdłuż dłuższego boku, tak aby przyjął kształt rolady.

Przygotować krem. Schłodzona kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec dodawać stopniowo serek mascarpone oraz cukier i przyprawę do pierników. Gotowy krem schłodzić.

Wystudzony biszkopt odwinąć, wierzch posmarować powidłami śliwkowymi. Następnie rozprowadzić krem, wyrównać i zwinąć całość w kształt rolady.

Schłodzić kilka godzin. Przed podaniem posypać wierzch kakao.

rolada piernikowa

 

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis