Wielkość porcji: 1 rolada
Czas przygotowania: 1 godzina
Rolada z jabłkami i cynamonem

Ostatnio jestem na etapie ”ja wiem lepiej”. Skutkuje to tym, że oglądając przepisy piekę w myślach ciasta niepodobne do pierwowzoru. W tej roladzie też nieznacznie coś zmieniłam. Pomysł na to żeby na blachę położyć jabłka, na nie wylać ciasto biszkoptowe, a po upieczeniu wszystko zrolować, zobaczyłam w jakimś programie kulinarnym. Przepis na biszkopt znalazłam w gazecie z szarlotkami i sernikami. Rolada szybka, bezproblemowa, bardzo domowa.


Składniki:

  • ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 – 5 jabłek

 

Przygotowanie

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć je dosyć ściśle na dużej blaszce (dołączonej do piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać mieszaniną cukru pudru i cynamonu.

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć cukrem na puszystą masę, delikatnie (łyżką) połączyć z pianą, a potem z dosypywaną stopniową mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Otrzymane ciasto biszkoptowe wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić.

Piec ok. 40 minut w temperaturze 170°C. Upieczone, ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem i przełożyć na ściereczkę (tak, aby papier do pieczenia znajdował się na górze). Następnie ściągnąć papier i zwinąć ściśle roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w ściereczkę i zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Oceń przepis