Wielkość porcji: 1 rolada
Czas przygotowania: 1 godzina
Rolada z malinami i jeżynami

Po skontrolowaniu zawartości zamrażalnika stwierdziłam, że ilość zamrożonych owoców jest tak duża, że najwyższa pora zacząć rozmrażanie. Aby przełamać zimowe smaki, dużą ilość miodu jaka się u mnie ostatnio pojawiła, tym razem typowo letnie ciasto. Dla mnie lato to owoce i bita śmietana. Znowu utwierdziłam się w przekonaniu, że proste, klasyczne smaki są najlepsze. Zaserwowałam sobie kawałek lata w środku zimy. Ciasto z tych, co na jednym kawałku trudno skończyć. Biszkopt znaleziony u Bei.


Biszkopt :

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki maizeny
  • szczypta soli
  • cukier do posypania ściereczki

Dodatkowo:

  • 200 g malin
  • 200 g jeżyn
  • 350 ml śmietany kremówki
  • płaska łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie

Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, żółtka ubić z cukrem. Następnie dodać do nich maizenę oraz pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wlać na prostokątną blachę wyłożoną papierem (ja piekłam w dużej blaszce "piekarnikowej").

Wstawić do nagrzanego do 180° piekarnika i piec ok 10 - 12 minut. Po upieczeniu przełożyć na lekko wilgotną ściereczkę posypaną cukrem, delikatnie odkleić papier, po czym zwinąć biszkopt w ściereczkę (węższym bokiem) i odstawić na około 15 minut.

Schłodzoną kremówkę ubić z cukrami i żelatyną. Rozwinąć biszkopt, posmarować bitą śmietaną, ułożyć owoce, ponownie zwinąć. Schłodzić.

rolada

 

A tutaj wersja z brzoskwiniami:

rolada 3

Oceń przepis