Wielkość porcji: 1 rolada
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Rolada z truskawkami

W sezonie truskawkowym najbardziej mam ochotę na proste, lekkie desery.  Na początku jem same truskawki, w najprostszej i najlepszej postaci, potem truskawki z jogurtem greckim lub bitą śmietaną i dopiero po tym okresie zaczynam przygotowywać desery lub lekkie ciasta z tymi owocami, takie jak ta rolada. Biszkopt i delikatny krem z truskawkami. Proste i lekkie ciasto na lato.


Biszkopt:

  • ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa z truskawkami:

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 250 g truskawek

Przygotowanie

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć cukrem na puszystą masę, delikatnie (łyżką) połączyć z pianą, a potem z dosypywaną stopniową mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Otrzymane ciasto biszkoptowe wylać na dużą blachę (załączoną do piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.

Piec ok. 15 minut w temperaturze 170°C. Upieczone, ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem i przełożyć na ściereczkę (tak, aby papier do pieczenia znajdował się na górze). Następnie ściągnąć papier i zwinąć ściśle roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w ściereczkę i zostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować masę.

Czekoladę rozpuścić na parze, wystudzić. Serek waniliowy (ocieplony do temperatury pokojowej) zmiksować z wystudzoną czekoladą. Dodać żelatynę, wcześniej namoczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Truskawki drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotową masę schłodzić w lodówce.

Wystudzony biszkopt rozwinąć, wyłożyć i równomierni rozprowadzić masę, ponownie zwinąć. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Oceń przepis