Wielkość porcji: 1 tarta
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Rustykalna tarta z jabłkami

Sezon na jabłka trwa cały rok, ale warto pamiętać, że najsmaczniejsze są jesienią. O tej porze roku pieczemy najlepsze szarlotki i jabłeczniki. Pogoda powoli robi się zimowa i najlepszych jabłek już coraz mniej, ale z pewnością znajdziecie jeszcze takie, które będą się nadawały na tę tartę. Jest pyszna: maślana i delikatna. Najlepsza na ciepło. Przepis z forum cincin.


Ciasto:

  • 1 1/4 szklanki maki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 3 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

  • 4 duże jabłka
  • 6 łyżek cukru
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko, lekko ubite do posmarowania
  • 4 łyżki dżemu morelowego

Przygotowanie

Make wymieszać z cukrem i sola, dodać masło i posiekać, aż masło zamieni się w grudki (świetny do tego jest malakser). Dodać 2 łyżki wody, wymieszać aż ciasto zacznie formować się w całość. Jeżeli ciasto ciągle jest suche, dodawać stopniowo pozostała łyżkę wody. Ciasto żebrać razem, uformować kule, spłaszczyć, zawinąć w folie plastikowa i schłodzić w lodowce przez co najmniej godzinę.

W tym czasie przygotować nadzienie.  Jabłka obrać i pokroić na grubsze plastry.  4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka i wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z łyżka maki w malej miseczce.

Schłodzone ciasto rozwałkować w kaszlcie krążka o średnicy 32 cm. Przenieść na duża plaska blachę. Posypać ciasto (zostawiając czysty 5 cm margines) mieszanka cukru i maki.

Układać jabłka (ciągle zostawiając wolny 5 cm margines), plasterek przy plasterku w kolko, polać roztopionym masłem. Zawinąć brzeg ciasta na jabłka, robiąc zakładki (im ciasto nierówniejsze tym ładniejsze, cały urok tej tarty leży właśnie w tym, ze nie jest perfekcyjnie ładna). Posmarować brzeg rozbitym jajkiem, posypać grubym cukrem kryształem i piec w temperaturze 200°C przez kolo 40 - 45 minut, aż jabłka będą miękkie i ciasto złotawe.

Dżem morelowy zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze gorące jabłka. Zostawić tarte na blasze aż wystygnie, delikatnie przenieść na duży talerz.

rustykalna_tarta_z_jablkami2

Oceń przepis