Wielkość porcji: 8 -9 sztuk
Czas przygotowania: 30 min
Scones z muesli i miodem

Śniadaniowe ciastko - bułki. Mocno miodowe, aromatyczne i cynamonowe. Idealne z dżemem i miodem. Przepis z Moich Wypieków.


Składniki:

  • 360 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 30 g miękkiego masła
  • 65 g podpieczonego muesli
  • 90 g miodu
  • 180 ml mleka

Przygotowanie

Miód i masło umieścić w garnuszku, delikatnie podgrzać, aż do rozpuszczenia.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem, a na koniec także z muesli. Suche składniki umieścić na stolnicy, zrobić w nich wgłębienie. Do dołka dodać miód z masłem, oraz mleko, całość szybko zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykrawać koła foremką lub szklanką o ostrych brzegach o średnicy ok. 4 cm.

Piec w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Wystudzić na kratce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oceń przepis