5/5 (1)
Wielkość porcji: ok. 500 ml
Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Semifreddo z malinami i prażonymi migdałami

Lody uwielbiam i przekłada je ponad wszystkie słodycze. Semifreddo spróbowałam pierwszy raz i zakochałam się już od pierwszej łyżeczki. Obecność migdałów sprawia, że jest fajnie chrupiące, maliny przełamują słodycz, dla mnie jest idealne. Przepis Vesperitinee.


Składniki:

  • 3 jajka
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)

 

Przygotowanie

Maliny włożyć do rondelka i zasypać dwiema łyżkami cukru pudru. Podgrzać, aż lekko zmiękną i puszczą sok. Odstawić na bok do wystygnięcia.
Żółtka ubić z połową cukru, śmietanę z pozostałym cukrem. Migdały uprażyć na patelni na złoto i zmieszać z ubitą śmietaną i żółtkami. Ubić białka ze szczyptą soli, po czym dodać do masy śmietanowej i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać schłodzone maliny i wmieszać je tak, aby w masie powstały esy-floresy.
Przełożyć masę do pudełka po lodach, zamknąć i włożyć do zamrażalki na ok. 2 godziny. Podać jak lody, nakładając porcje łyżką do lodów.

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis