5/5 (1)
Wielkość porcji: tortownica 24 cm
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Sernik bardzo puszysty

Jeden z najbardziej puszystych i lekkich serników, które przygotowałam. Zdecydowanie :). Delikatny, lekki, rozpływający się w ustach. Najlepszy następnego dnia. Przepis z Moich Wypieków.


Składniki:

  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • pół szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubem
  • 6 jaj, białka oddzielone od żółtek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) lub aromat waniliowy do smaku

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, śmietaną kremówką, aromatem. Dodać mleko i zmiksować (masa będzie bardzo rzadka). Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy serowej.

Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić i wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wylać masę serową.

Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150ºC, bez termoobiegu. Sernik wyrośnie ponad foremkę, potem lekko opadnie. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

puszysty sernik

puszysty sernik

Oceń przepis