Wielkość porcji: kwadratowa forma
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Sernik czekoladowo – piernikowy

Zima powoli się kończy, a ja nadal pozostaje w klimatach korzennych. Pyszny, świąteczny sernik czekoladowo – piernikowy. Dzisiejsza propozycja nada się dla fanów czekolady i cięższych, treściwych ciast. Wystarczy jeden kawałek aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Przepis z bloga Gotuję bo lubię, z moimi modyfikacjami.


Spód:

  • 220 g ciasteczek korzennych (herbatników lub Speculoos)
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki (z górką) gorzkiego kakao
  • 1 kopiastą łyżeczkę przyprawy do piernika
  • 5 jajek
  • 1 łyżka ekstraktu w wanilii

Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady mlecznej, połamanej na drobne kawałki
  • 50 g czekolady gorzkiej, połamanej na drobne kawałki
  • 40 g masła

Przygotowanie

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam kwadratowej blaszki o boku 23 cm).

Ciasteczka mielimy na mąkę, łączymy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy dociskając ją do dna łyżką lub dnem płaskiej szklanki. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Kremówkę podgrzewamy w niewielkim rondelku i kiedy będzie gorąca (ale nie zdąży się zagotować) zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę oraz kakao. Mieszamy energicznie rózgą do chwili rozpuszczenia się czekolady i powstania gładkiej, jednolitej masy, którą odstawiamy do wystygnięcia.

Ser, jajka, cukier, przyprawę piernikową oraz wanilię umieszczamy w misie miksera i miksujemy na najniższych obrotach przez około 15 sekund, a następnie cały czas mieszając dodajemy przestudzoną śmietanę z czekoladą. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników – nie dłużej niż 15 – 20 sekund. Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 45 – 50 minut. Sernik wyjmujemy kiedy po dotknięciu go na środku masa serowa nie pozostaje na palcu, ale mamy wrażenie że jego środek jest jeszcze delikatnie płynny. Sernik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Obie czekolady oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą polewą oblać schłodzony sernik.

Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 – 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

sernik czekoladowo piernikowy

sernik czekoladowo piernikowy

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis