Wielkość porcji: tortownica 24 cm
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Sernik gotowany, na zimno

Dawno nie robiłam sernika, a gdy dawno temu zobaczyłam ten przepis na Kwestii Smaku, wiedziałam, że następny sernik zrobię z tego przepisu. I zrobiłam. I udało się. Pyszny sernik o naprawdę niezwykłym, delikatnym smaku. Sama struktura powstałego serka jest bardzo delikatna. Taki sernik pamiętam z dzieciństwa, był często przygotowywany przez moją ciocię. Jak dla mnie, jedno z ulubionych ciast.


Składniki:

  • 1,5 l pełnego mleka (3,2%)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 l gęstej śmietany 18%
  • 5 dużych jaj
  • 300 g masła (ja dałam 200 g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 paczka biszkoptów
  • około 1/2 szklanki dowolnych bakalii
  • 2 galaretki
  • owoce do wyłożenia na wierzch (u mnie wiśnie)

 

Przygotowanie

Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia lub specjalną tekturką pod ciasta. Ułożyć biszkopty.

Bakalie sparzyć wrzątkiem i odsączyć. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, odstawić do wystudzenia i zgęstnienia.

Zagotować mleko razem z cukrem waniliowym. Wlać śmietanę roztrzepaną mikserem z jajami i zmniejszyć ogień do minimum. Na bardzo małym ogniu warzyć serek, nie mieszać i nie gotować. Po około 15 minutach wyłączyć gaz i ostudzić masę. Po ostudzeniu odsączyć (przez około pół godziny lub nieco dłużej) na gęstym sicie (rzadsze sito można wyłożyć gazą).

W międzyczasie utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodawać po jednej łyżce odsączoną masę serową, ciągle miksując. Wymieszać z bakaliami, masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Dobrze schłodzić (przez około pół godziny). Na masie serowej ułożyć pokrojone owoce i zalać tężejącą galaretką.

sernik_gotowany2

Oceń przepis