Wielkość porcji: tortownica 24 cm
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Sernik klasyczny

To taki klasyczny polski sernik, który piekły nasze mamy i babcie. Moje piekły właśnie taki. Zaczerpnęłam ten przepis z zeszytu babci, która jest mistrzynią serników, ma w swoim zeszycie kilkanaście przepisów na nie, mam nadzieję, że uda mi się upiec jeszcze kilka z nich. Ten sernik jest ciężki, wilgotny, ale jednocześnie puszysty. Polski, osobno dodaje się ubite białka, ma tendencję do rośnięcia, opadania i pękania, nie jest to idealnie płaski cheesecake. Dla tych dla których najlepszy w serniku jest ser. Najlepszy jest tłusty, własnoręcznie zmielony, do takich serników nie pasują sery wiaderkowe.


Składniki:

  • 1 kg tłustego sera (zmielonego dwu- lub trzykrotnie, lub przetartego przez sito)
  • 6 dużych lub 8 mniejszych jajek
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 – 3 łyżki ugotowanej kaszy manny
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli olejku cytrynowego (lub skórka starta z połowy cytryny)

 

Przygotowanie

Masło utrzeć, dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru i sera, aż do dodania całości składników. Do dobrze zmieszanej masy dodać kaszę, mąkę ziemniaczaną i olejek, wymieszać aż do połączenia składników.

Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać pianę z masą serową.

Przelać masę do tortownicy (o średnicy 24 – 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (podczas pieczenia najlepiej nie otwierać piekarnika). Pozostawić sernik w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.

sernik klasyczny 2

Oceń przepis