Wielkość porcji: tortownica 22 cm
Czas przygotowania: 2 godziny
Sernik korzenno – cytrynowy

Ciągle mam ochotę na korzenne smaki, zimowe, rozgrzewające. Sernika dawno nie było. Wyszedł pyszny, bardzo kremowy, aromatyczny. Idealny na niedzielne popołudnie.


Spód:

  • 200 g pokruszonych herbatników
  • 80 g masła
  • 0,5 łyżeczki imbiru

Ser:

  • 750 g sera trzykrotnie mielonego
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • skóra otarta z jednej cytryny

Przygotowanie

Rozpuszczone i przestudzone masło połączyć z herbatnikami i imbirem, wyłożyć spód i boki małej tortownicy (o średnicy 22 cm). Wstawić do lodówki na 30 minut.

Zmiksować ser z cukrem, dodawać przyprawy, kaszę, skórkę cytrynową, na końcu jajka (wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową). Wylać masę serową na przygotowany spód.

Piec ok. godziny w temperaturze 200ºC. Schłodzić minimum 4 godziny w lodówce (najlepiej całą noc).

sernik korzenny

Oceń przepis