Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: 2 godziny
Sernik krakowski

Dzisiejszy sernik to mój wielkanocny wypiek, więc na publikację czekał długo, jednak musiał się doczekać, bo to jeden z najlepszych serników jakie piekłam. Tych którzy jeszcze go nie próbowali serdecznie namawiam do jego upieczenia. Jest to typowo polski sernik, na tłustym twarogu, ciężki, grudkowaty, konkretny. Ja takie właśnie lubię najbardziej. Do tego typu serników warto kupić dobrej jakości tłusty twaróg i samemu zmielić go trzykrotnie, lub przetrzeć przez sitko. Przepis Pierre'a Herme znaleziony u Liski.


Spód:

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii (lub łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • 125 g masła
  • 1 jajko

Masa serwa:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 8 jajek, osobno białka i żółtka
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek (ważne, by były to małe rodzynki bez pestek)
  • 1 żółtko, roztrzepane
  • lukier (zrobiłam go ze 150 g cukru pudru połączonego z sokiem wyciśniętym z ok. 1/2 cytryny)

Przygotowanie

Ze składników podanych na kruchy spód szybko zagnieść ciasto (można mikserem, ale wówczas należy miksować tylko do momentu, aż składniki zaczną się sklejać. Zbyt długo wyrabiane ciasto kruche, po upieczeniu jest twarde). Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 - 40 minut.

Następnie 2/3 - 3/4 ciasta (ta ilość zależy od tego, ile chcemy zostawić na paski ozdabiające wierzch sernika) rozwałkować na prostokąt, którym wyłożyć dno formy wysmarowanej masłem i lekko wysypanej bułką tartą (autor nie podaje wielkości, użyłam prostokątnej formy o wymiarach 26 x 30 cm). Resztę ciasta zawinąć w folię i schować do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Spód ciasta ponakłuwać, wstawić do piekarnika i podpiec 15 minut.

W tym czasie przygotować masę serową. Masło włożyć do dużej miski, dodać 200 g cukru i cukru waniliowego i ucierać na krem. Kiedy masa będzie jasna, dodawać po 1 żółtku, a następnie po łyżce twarogu. Ucierać tak długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Białka ubić w drugiej misce na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g cukru pudru. Do masy dodać rodzynki i mąkę ziemniaczaną (jeśli jej używamy). Następnie powolnym, ale zdecydowanym ruchem wmieszać pianę z białek. Masę wlać na podpieczony spód.

Z reszty ciasta formować wałeczki i układać je na wierzchu sernika tworząc kratkę. Posmarować kratkę żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec 50 - 60 minut. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi ostygnąć. Ten sernik, jeśli jest dobrze zrobiony i upieczony, nie powinien opaść. Po ostudzeniu, kiedy sernik będzie zimny, polukrować. Najlepiej kroić go następnego dnia.

sernik krakowski 2

Oceń przepis