Wielkość porcji: tortownica 20 cm
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Sernik na zimno z malinami i rumem

Ostatni sernik jadłam w święta, więc miałam już na niego ochotę. Ten przepis znalazłam już w listopadzie na blogu Eksplozja smaku i od tamtej pory czekał na swoją kolej. Wcześniej zrobili go jeszcze Irena i Andrzej. Żałuję, że tak długo kazałam czekać temu sernikowi, gdybym wiedziała jaki jest pyszny zrobiłabym go bez zwłoki. Bardzo kremowy, delikatny, prawie w ogóle nie przypomina sernika, rzeczywiście smakuje jak lody. Bardziej to deser niż sernik. Niewielka ilość sera i dużo bitej śmietany stanowi o tak delikatnej strukturze. Podbił serca wszystkich domowników i zniknął w szybkim tempie. Chyba najlepszy sernik jaki zrobiłam.


Ciasto:

  • 125 g masła
  • 250 g herbatników digestive
  • 1-2 łyżki rumu

Masa serowa:

  • 250 g serka kremowego
  • 60 g drobnego cukru
  • 280 g śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki rumu

Polewa:

  • 250 g malin
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek rumu
  • 3 płaskie łyżeczki  mąki kukurydzianej
  • 1 płaska łyżeczka drobnego cukru

Przygotowanie

Pokruszyć herbatniki. Rozpuścić masło, dodać rum. Wymieszać z herbatnikami.

Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wysmarować masłem. Spód tortownicy wyłożyć masą herbatnikową, dokładnie ugnieść i wyrównać. Schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Ubić ser z cukrem. Kremówkę z rumem ubić na sztywno, wmieszać do sera. Rozprowadzić na herbatnikowym spodzie i schłodzić całość w lodówce.

Wymieszać rum z miodem, namoczyć w tym maliny przez ok. 30 minut. Odcedzić maliny. Będzie potrzebne ok. 100 ml soku, jeśli wydzieli się mniej należy do tej ilości uzupełnić rumem. 50 ml soku wymieszać z mąką kukurydzianą, tak aby otrzymać pastę. Pozostały sok wymieszać z cukrem, podgrzać prawie do wrzenia, wmieszać pastę, podgrzewając mieszać, aż glazura stanie się lepka. Wówczas wmieszać maliny i odstawić do przestudzenia. Rozprowadzić polewę malinową na serniku.

sernik z rumem i malinami 2

Oceń przepis