Wielkość porcji: tortownica 22 cm
Czas przygotowania: ok. 2 godzin
Sernik na zimno z porzeczkami

Lubię serniki wszelkiego rodzaju, na zimno też, jednak nie przepadam za tymi z dużą ilością żelatyny. W tym serniku jest ona obecna, jednak w ilościach niewielkich, niezbędnych do zachowania odpowiedniej struktury. Jestem naprawdę zadowolona z tego sernika, jest delikatny, słodki z kwaśnym porzeczkowym wierzchem.


Masa serowa:

  • 500 g sera trzykrotnie mielonego
  • 330 ml kremówki
  • 150 g cukru pudru
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • dodatkowo: okrągłe biszkopty

Porzeczkowy wierzch:

  • 300 g czarnej porzeczki
  • 180 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Żelatynę rozpuścić w wodzie. Zmiksować ser, rozpuszczoną żelatynę i ekstrakt waniliowy. Ubić kremówkę z cukrem pudrem (musi być naprawdę sztywna) i delikatnie wymieszać łyżką z serem.

Porzeczki wymieszać z cukrem i podgrzewać na małym gazie aż cukier się rozpuści, a porzeczki częściowo rozpadną i puszcza sok. Po tym czasie dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie i podgrzewać aż do zgęstnienia. Wystudzić.

Tortownicę (o średnicy 22 cm) wyłożyć okrągłymi biszkoptami, na nie wyłożyć masę serową, a na wierzch porzeczki. Chłodzić kilka godzin (a najlepiej całą noc).

sernik na zimno z porzeczkami2

Oceń przepis