Wielkość porcji: tortownica 23 cm
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Sernik orzechowy

Ten chyba najbardziej popularny sernik na blogu Dorotus postanowiłam zrobić na święta. Upiekłam go w kwadratowej formie i kroiłam na kwadraty. To dobry sernik, wszystkim smakował, jednak mnie nie zachwycił, chociaż z dnia na dzień smakuje coraz lepiej:) Najbardziej smakuje mi warstwa orzechowa.


Spód:

  • 1¾ szklanki pokruszonych ciastek digestive
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła

Masa orzechowa:

  • 2/3 szklanki golden syrupu (zastąpiłam miodem)
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:

  • 750 g sera śmietankowego
  • 1 szklanka brązowego cukru (użyłam zwykłego)
  • 2 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

Ciastka degestive i masło wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.

Wszystkie składniki masy orzechowej wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.

Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na koncu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.

Piec 1 godzinę (ja piekłam dłużej - jakieś 1,5 godziny) w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 godziny przed podaniem.

Oceń przepis