Wielkość porcji: kwadratowa forma
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Sernik piernikowy

Ten sernik upatrzyłam sobie u Tatter już rok temu, od razu dodałam go do zakładek i czekał tam na odpowiednią porę. Pora ta nadeszła przed samymi świętami, kiedy to chciałam się wprawić w piernikowy nastrój. Ten sernik jest bardzo smaczny, kremowy, o delikatnym smaku piernika. Najlepiej smakuje z sosem miodowym, radzę z niego nie rezygnować.

Poza tym chciałabym serdecznie podziękować za życzenia świąteczne i noworoczne. Wyjeżdżałam na święta i niestety nie zdążyłam wcześniej złożyć życzeń, więc dopiero teraz mogę życzyć wspaniałego 2011 roku ;).


Składniki:

  • 250 g herbatników zwykłych
  • 125 g stopionego masła
  • 500 g kremowego serka, zmiksowanego
  • 110 g jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka domowej mieszanki korzennych przypraw (lub 2 – 3 łyżeczki gotowej przyprawy do piernika)
  • 125 ml śmietanki
  • 3 żółtka
  • 2 białka

Miodowy syrop:

  • 2 kawałki kory cynamonowej
  • 4 szerokie paski skorki cytrynowej
  • 120 g miodu
  • 1 łyżka wody
  • 3/4 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Rozdrobnić ciasteczka mikserem na bardzo drobne okruszki, dodać masło i jeszcze raz zmiksować (ciastka można rozdrobnić ręcznie, a potem wymieszać z masłem). Gotową masą wyłożyć dno przygotowanej kwadratowej foremki (o boku 20 - 23 cm). Wstawić na 30 minut do lodówki.

Rozgrzać piekarnik do 160°C i przygotować serowa masę, dodając do serka cukier, ekstrakt i przyprawy. Wszystko zmiksować, aż powstanie gładka masa do której należy dodać śmietankę i żółtka. Białka ubić na średnio sztywno i delikatnie wmieszać je do masy serowej. Masę przelać do foremki i piec 60 minut.

Wystudzić sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami. Później wstawić go do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem przygotować miodowy syrop łącząc wszystkie składniki i podgrzewając je do zawrzenia. Ciepłym syropem polewać.

 

Oceń przepis