Wielkość porcji: tortownica 22 cm
Czas przygotowania: 2 godziny
Sernik pomarańczowy

Ten sernik pojawił się na naszym bożonarodzeniowym stole. Taki typowo świąteczny smak. Przepis M.Rouxa zmodyfikowany przez Joanne z cincin. Jest kremowy, dosyć ciężki i bardzo aromatyczny. Upiekłam go na kruchym spodzie, ale sernik jest bardzo mokry, więc ciasto nasiąkło, to chyba jedyna jego wada.


Składniki:

  • kruche ciasto (np. takie jak tu)
  • 500 g sera śmietankowego (w pokojowej temperaturze)
  • 200 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 5 małych jajek
  • 150 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 170 g drobnego cukru
  • 4 niezbyt duże soczyste pomarańcze bez pestek
  • niewielki słoiczek niskosłodzonego dżemu pomarańczowego, podgrzanego i przetartego przez sitko

 

Przygotowanie

Sery wymieszać łyżką z cukrem i śmietaną, dodać po jednym jajku, otartą skórkę i sok z pomarańczy. Wylać na podpieczony i ostudzone kruche ciasto (w tortownicy o średnicy 22 cm). Piec ok. godziny w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ostudzić i wstawić do lodówki pod przykryciem. Przed podaniem pokryć cienką warstwą dżemu.

Oceń przepis