Wielkość porcji: tortownica 25 cm
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Sernik waniliowy

Wybór sernika na stół wielkanocny wręcz spędzał mi sen z powiek (chociaż były to przyjemne rozmyślania). W ostatniej chwili zdecydowałam się na waniliowy z przepisu Asi z Kwestii Smaku. Tradycyjny, polski sernik do którego osobno dodaje się żółtka i ubitą pianę. Z tych opadających (na szczęście mój opadł tylko niewiele). Spróbowałam na razie kawałek i jestem w pełni zadowolona, mam nadzieję, że zadowoli nawet najbardziej wybrednych sernikożerców. Od siebie zamieniłam batony Twix na większą ilość ciasteczek.


Spód:

  • 250 g ciastek Digestive
  • 50 g masła, roztopionego

Masa:

  • 920 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 60 g miękkiego masła
  • 225 ml śmietany kremówki
  • 6 jajek
  • 1 szklanka miałkiego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • wyłuskane ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka Digestive zmiksować blenderem lub dokładnie pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno formy. Wstawić do lodówki.

Twaróg przepuścić 3 razy przez maszynkę do mięsa. Wymieszać z masłem i śmietanką. Żółtka ubić z połową cukru. Białka ubić na pianę, pod koniec dodać resztę cukru. Wymieszać twaróg z żółtkami, dodać aromat, ziarenka wanilii, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i pianę z białek.

Masę serową wyłożyć na przygotowany spód. Przykryć folią aluminiową (jeśli chcemy zachować biały wierzch sernika).

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 50 minut, lub nieco dłużej jeśli masa serowa jest bardzo płynna. Po upieczeniu sernik nie będzie całkowicie ścięty, ale nie powinien też być płynny w środku tylko sprężysty. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć obręcz formy i włożyć sernik do lodówki na całą noc, bez przykrycia.

sernik waniliowy 4

Oceń przepis