Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Sernik wiedeński

Klasyka. Sernik wiedeński króluje na pewno w niejednym polskim domu. W mojej rodzinie wszyscy bardzo lubimy serniki, rodzice szczególnie takie – proste, klasyczne, polskie, z rodzynkami. Ten sernik jest pyszny, bardzo puszysty. Zawszę gdy piekę taki sernik mam pewność, ze zostanie zjedzony do ostatniego okruszka. Wykorzystałam przepis Bajaderki, dodałam kruchy spód, który można upiec ze swojego ulubionego przepisu lub np. z tego.


Składniki:

  • 1 kg tłustego białego sera
  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 8 dużych jajek
  • 2 czubate łyżki maki pszennej
  • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • kilka kropel olejku arakowego
  • rodzynki, najlepiej mieszanka jasnych i ciemnych

 

Przygotowanie

Ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut (do wrzątku można dodać trochę mocnego alkoholu – np. wódki lub rumu). Odsączyć i otoczyć lekko mąka.
Masło utrzeć z 1 szklanka cukru pudru aż masa będzie lekka i puszysta i powoli, po łyżce dodawać polowe zmielonego sera. Ucierać aż masa będzie gładka.
W osobnej misce ubić żółtka z pozostałą szklanka cukru pudru i dodawać również po łyżce pozostałą polowe sera aż masa będzie puszysta i gładka. Połączyć obie masy, dobrze wymieszać, dodać obie maki, wanilie i olejek.
Z białek ubić sztywna piane, 1/3 piany dodać do masy serowej i dobrze wymieszać, dodać resztę i bardzo delikatnie wymieszać, wsypać rodzynki.
Przełożyć masę do formy (dużej, prostokątnej, o wymiarach ok. 33  x  23 cm) i piec w temperaturze 180°C około 50 - 60 minut, aż sernik będzie ładnie zrumieniony. Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik w piekarniku na następne 10 minut. Gdyby zaczął się za bardzo rumienić można wyjąc go wcześniej.

sernik_wiedenski_2

Oceń przepis