4.33/5 (3)
Wielkość porcji: kwadratowa forma ok. 23 cm
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Sernik z białą czekoladą i migdałami

Dzisiejszy sernik z białą czekoladą i migdałami znajdzie się na moim bożonarodzeniowym stole. Połączenie smaków które nigdy mnie nie zawodzi - biała czekolada i migdały, a to wszystko na ciasteczkowym spodzie.


Ciasteczkowy spód:

  • 200 g maślanych herbatników
  • 70 g masła, rozpuszczonego

Masa serowa:

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (lub dobrej jakości, tłustego sera na serniki)
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g podprażonych płatków migdałowych
  • 200 g białej czekolady

Dodatkowo:

  • 20 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Herbatniki zmielić na drobny pył (najlepiej w blenderze), dodać roztopione masło i wymieszać. Kwadratową formę (o boku ok. 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Otrzymaną masę o konsystencji mokrego piasku wyłożyć dno i boki foremki. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.

Sernik i jajka (w temperaturze pokojowej) krótko zmiksować. Dodać cukier, ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną, a na koniec rozpuszczoną białą czekoladę. Zmiksować, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać płatki migdałowe, delikatnie przemieszać szpatułką.

Masę serową wylać na podpieczony spód. Wierzch posypać pozostałymi płatkami migdałowymi. Piec ok. 60 minut w temperaturze 170°C.

sernik z białą czekoladą i migdałami

Oceń przepis