Wielkość porcji: prostokątna orma
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami to jeden z najbardziej popularnych polskich serników. Widziałam już wiele różnych wersji tego ciasta, jednak u mnie w domu tą jedyną obowiązującą wersją jest właśnie ta. Świetnie sprawdza się na świątecznych stołach, polecam na nadchodzącą Wielkanoc.


Kruche ciasto:

  • 3 szklanki maki
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, a następnie posiekać z masłem. Całość krótko zagnieść z żółtkami, tylko do połączenia składników. Schłodzić przez ok. pół godziny.

¾ części ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach ok. 25 x 35 cm). Pozostałą część schować w zamrażarce.

Ser zmielić trzykrotnie lub przecisnąć przez gęste sito (do tego sernika nie polecam gotowych serów na serniki).

Ser, jajka, budyń, cukier oraz masło dobrze utrzeć, a następnie ułożyć na surowym cieście w blaszce. Na masie serowej ułożyć pokrojone brzoskwinie.

Z białek ubić pianę a gdy będzie dostatecznie sztywne dodać cukier i jeszcze przez chwile ubijać. Gotową pianę nałożyć na brzoskwinie i na wierzchu zetrzeć resztkę schłodzonego ciasta (na tarce z dużymi oczkami). Piec w temperaturze 180°C około 50 – 60 minut.

sernik_z_brzoskwiniami_2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis