Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Sernik z czekoladą

Ten sernik przygotowałam już bardzo dawno, przepis cierpliwie czekał na opublikowania i w końcu musiał się doczekać, bo warto taki przepis pokazać. Jest to jeden z tych cięższych, treściwych serników, do jego przygotowania najlepiej sprawdzi się tłusty, polski twaróg. Jest bardzo czekoladowy i naprawdę dobry, polecam.


Kakaowy spód:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 50 g smalcu
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1200 g sera trzykrotnie zmielonego (lub przeciśniętego przez gęste sito)
  • 250 g cukru pudru
  • 50 g cukru kryształu
  • 7 jajek
  • 100 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150 g czekolady (u mnie 100 g gorzkiej i 50 g mlecznej)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Przygotowanie

Zacząć od przygotowania spodu. Mąkę zmieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Masło i smalec posiekać z suchymi składnikami. Dodać jajko, szybko zagnieść ciasto, tylko do połączenia składników. Schłodzić w lodówce ok. godziny.

Po tym czasie prostokątną formę (o wymiarach ok. 25 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta (trochę większego od formy), wyłożyć nim dno i boki formy. Podpiec w temperaturze 175°C przez ok. 10 – 15 minut.

W tym czasie przygotować masę serową. Masło zmiksować na jasną puszystą masę, dodać żółtka, cukier puder i ekstrakt waniliowy, dalej miksując. Zmielony (lub przeciśnięty przez sito) twaróg dodawać stopniowo, po łyżce, do masy maślanej.  Na końcu dodać dwa rodzaje mąk, zmiksować do dokładnego połączenia składników.

Czekoladę drobno pokroić. Dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Delikatnie mieszając, stopniowo, dodawać do masy serowej.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Delikatnie wymieszać z całością. Masę przelać na podpieczony spód.

Piec w temperaturze 175°C przez ok. 60 minut. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Po całkowitym wystudzeniu sernika przygotować polewę. Masło rozpuścić, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Jednolitą polewą oblać sernik. Schłodzić.

sernik_z_czekolada

sernik_z_czekolada_5

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis