Wielkość porcji: tortownica 20 cm
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Sernik z lemon curd

Uwielbiam serniki, cytryny też. Połączenie ich w tym serniku wyszło naprawdę pysznie. U mnie zniknął w przeciągu jednego popołudnia. Jeden z najlepszych serników jakie ostatnio jadłam, serdecznie polecam.  Przepis z bloga Moje Wypieki.


Spód:

  • 250 g ciastek digestive (lub innych pełnoziarnistych)
  • 110 g masła

Masa serowa:

  • 750 g twarogu 3-krotnie zmielonego lub twarogu śmietankowego (przeznaczonego na serniki)
  • pół szklanki (110 g ) drobnego cukru
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 3 jajka

Lemon curd:

  • 45 g masła
  • pół szklanki (110 g) drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Ciastka pokruszyć na piasek, masło roztopić. Masło wymieszać z ciastkami. Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tortownicy i boki (do połowy wysokości) wyłożyć ciastkami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Ser zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Kolejno dodawać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu.

Wyjąć formę z lodówki, masę serową wylać na spód z ciastek. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzić sernik (najlepiej w lekko uchylonym piekarniku).

Przygotować lemon curd. Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Masę umieścić w szklanej miseczce, którą ustawić na rondelku z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej mieszając, aż zgęstnieje. Lekko przestudzić (może być lekko ciepły).

Na wystudzony sernik wyłożyć lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

sernik z lemon curdem 2

sernik z lemon curdem 3

Oceń przepis