Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Sernik z rodzynkami

Bardzo prosty i szybki sernik bez spodu dla tych którzy lubią klasykę. Moja rodzina lubi właśnie takie serniki, dlatego po wcześniejszym wiedeńskim, upiekłam podobny, z rodzynkami. Przepis Evenki.


Składniki:

  • 1 kg tłustego białego sera
  • 250 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy
  • 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 100 g  rodzynek

 

Przygotowanie

Dwu- lub trzykrotnie zmielony ser utrzeć z miękkim masłem (może być nawet rozpuszczone, ale ostudzone) , żółtkami , cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.

Rodzynki namoczyć w wodzie (może być z dodatkiem wódki lub rumu), następnie obsuszyć i oprószyć niewielką ilością mąki.

Na koniec dodać pianę ubitą z białek oraz rodzynki, dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej startymi herbatnikami blaszki (u mnie 23 x 33 cm). Piec w temperaturze 180 – 200°C. przez ok. 1 godzinę.

sernik_z_rodzynkami_2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis