Wielkość porcji: tortownica 23 cm
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Sernik z trzema czekoladami

Pyszny, bardzo czekoladowy i bardzo... wytrawny sernik. Cała jego słodycz zawarta była w czekoladach, zapomniałam bowiem dodać cukru :). Najpierw byłam przekonana, że przez to będzie niezjadliwy, lecz po spróbowaniu zmieniłam zdanie. Dzięki temu, że nie jest słodki można rozsmakować się w jego czekoladowym smaku. Jest bardzo kremowy i atrakcyjny wizualnie. Przepis AgusiH.

Z okazji świąt Wielkanocnych życzę wszystkim Wam dużo miłości, radości, ciepła i czasu spędzonego w gronie najbliższych! Za wszystkie życzenia dziękuję :).


Spód:

  • 150 g czekoladowych herbatników
  • 50 g (ok. 3 łyżek) miękkiego masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 150 g cukru (można dodać mniej, lub całkowicie pominąć)
  • 25 g (ok. 3 łyżek) mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 4 łyżki śmietany kremówki

Przygotowanie

Spód:
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Ciastka miksujemy z masłem w malakserze. Wykładamy otrzymaną masą spód tortownicy (można dla pewności, że nic nie przecieknie, wyłożyć ją wcześniej folią aluminiową), ubijając ją dnem szklanki. Podpiekamy przez 10 - 12 minut.

Masa serowa:
Ser miksujemy z cukrem i skrobią do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodajemy pojedynczo jajka, a następnie kwaśną śmietan i ekstrakt waniliowy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. W 3 większych miseczkach roztapiamy 3 rodzaje czekolad z dodatkiem śmietanki (śmietanka i czekolada muszą się znaleźć w miseczce jednocześnie, nie można dodawać śmietanki do rozpuszczonej czekolady, bo ta ostatnia się zważy), zaczynając od białej, potem mlecznej i na końcu czarnej. Do białej i mlecznej dodajemy po 1 łyżce śmietanki, natomiast do gorzkiej czekolady 2 łyżki.

Do każdej z czekolad, po lekkim ich wystudzeniu, dodajemy ok. 1/3 masy serowej (mniej więcej ok. 500 g masy serowej na każdą porcję) i intensywnie mieszamy trzepaczką do piany aż do połączenia składników. Początkowo może się wydawać, że skończymy z grudkami czekolady w masie, ale w miarę mieszania wszystkie znikają.

Na wystudzony spód wlewamy białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nakładamy masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzamy masę z ciemnej czekolady.

Pieczemy przez 15 minut w 180ºC, a następnie przez 1 godz - 1 godz 15 minut w 160ºC. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Zostawiamy sernik do wystudzenia w minimalnie uchylonym piekarniku. Zostawiamy na noc w lodówce.

Oceń przepis