5/5 (3)
Wielkość porcji: tortownica 26 cm
Czas przygotowania: 2 godziny
Sernik z wanilią i wiśniami w czekoladzie

Dawno nie słyszałam tylu słów pochwały co za ten sernik. Cała rodzina była oczarowana. Za mną to ciasto chodziło już długo, bo wiadomo, połączenie czekolada + wiśnia i do tego wanilia i kakaowy spód to musiał być wspaniały smak. Masa serowa jest bardzo rzadka i mokra (właściwie chyba za krótko go piekłam), lekka delikatna, w strukturze i smaku podobna do lodów. Takie zaprzeczenie ciężkich, zbitych serników. Przez ten ser ciasto się trochę rozwala i trudno je pokroić, ale tego smaku nie zamieniłabym za brak tak małych niedogodności. Dopełnienie stanowią wiśnie i czekolada – połączenie idealne. Przepis Agaty z blogu Twoje&Moje.


Kruchy kakaowy spód:

  • 170 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g rozpuszczonego masła

Masa serowa:

  • 800 g półtłustego twarogu
  • 400 g kwaśnej gęstej śmietany 18 – 22%
  • 220 g cukru
  • 6 jajek
  • 2 laski wanilii lub 1 laska i 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 200 g deserowej czekolady
  • 50 g masła
  • pół szklanki wiśni

Przygotowanie

W misce wymieszać kruche składniki, dodać masło i wymieszać, aż utworzą się mokre okruszki.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm (lub formę ok. 23 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz, boki wysmarować masłem.
Okruszki wysypać na dno formy, palcami ugnieść aby powstał spód. Podpiec 10 minut w temperaturze 180°C.
Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową.
Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.
W misce wymieszać twaróg ze śmietaną i cukrem. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodać wyskrobane ziarenka wanilii (i ewentualnie ekstrakt) oraz mąkę i wszystko krótko zmiksować.
Masę wylać na podpieczony spód.
Piec 45 minut w temperaturze 170°C (wierzch będzie lekko niedopieczony, ale sernik “dojdzie”). Zostawić w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami na 2 – 3 godziny. Wystudzić w formie.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę umieścić w naczyniu z gotującą się wodą), dodać masło i wymieszać, aż składniki się połączą. Następnie dodać wiśnie i wymieszać, aż wiśnie będą pokryte czekoladą. Przestudzoną polewą wylać na wystudzony sernik i równomiernie rozprowadzić.
Wstawić do lodówki na 4 – 5 godzin, następnie delikatnie oddzielić nożem od boków tortownicy, rozpiąć obręcz i przełożyć sernik na tacę.

sernik z czekolada i wisniami

sernik z czekolada i wisniami

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis