Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: 2 godziny
Sernikobrownie z malinami

Ciasto, którego nie sposób nie upiec w sezonie malinowym. Klasyka kulinarnej blogosfery. Pyszne, kremowe, delikatne. Sernik, brownie, całości dopełniają kwaskowate maliny. Sernikobrownie z malinami to bardziej deser niż ciasto. Przepis wyszperała Liska. Kto jeszcze nie piekł niech żałuje, ale tych chyba jest już coraz mniej.


Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 400 g cukru pudru (można dać mniej, ciasto jest dosyć słodkie)
  • 5 jajek
  • 100 g mąki
  • 500 g sera kremowego
  • cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g drylowanych wiśni lub malin (mogą być mrożone)

 

Przygotowanie

Blaszkę 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę. 3/4 mikstury wlać do blaszki.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej i ułożyć owoce. Piec ok. 60 minut w temperaturze 170°C.

sernikobrownie z malinami 2

Oceń przepis

No Comments Yet.

Leave a comment