Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: 1,5 - 2 h
Sernikobrownie z wiśniami

Pyszne połączenie czekolady, wiśni i sernika. Wyjątkowe ciasto, delikatne, aromatyczne, jak deser.  Tegoroczny sezon na wiśnie kończy się, więc sernikobrownie z wiśniami warto przygotować już teraz. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, jestem pewna, że Wam posmakuje.


Brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jaja
  • 200 g cukru
  • 100 g mąki

Sernik:

  • 500 g sera twarogowego
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 200 - 300 g wiśni

Przygotowanie

Przygotować brownie. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać połamaną na kawałki czekoladę, podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż do rozpuszczenia i otrzymania jednolitej masy.

Jaja zmiksować z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodawać przestudzoną masę czekoladową, cały czas miksując. Na koniec dodawać stopniowo mąkę, całość dokładnie wymieszać.

Przygotować sernik. Wszystkie składniki części sernikowej (w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Formę o wymiarach ok. 23×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki) Na spód wylać połowę ciasta brownie, następnie całość masy sernikowej i resztę brownie.

Wiśnie wydrylować, ułożyć na wierzchu ciasta.

Piec w temperaturze 170°C przez 40 minut. Przed podaniem schłodzić.

sernikobrownie z wiśniami

sernikobrownie z wiśniami

sernikobrownie z wiśniami

Oceń przepis