Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Seromakowiec

Makosernik, seromakowiec, seremak – pod takimi nazwami funkcjonuje to ciasto. Upiekłam je głównie dla innych, bo ja sama nie przepadam za makiem, jednak zjadłam więcej kawałków niż przypuszczałam. Ciasto wyszło naprawdę pyszne. Użyłam sera wiaderkowego o dużej zawartości tłuszczu, dlatego masa Serwa wyszła mi lekka i puszysta, ale używając twarogu własnoręcznie zmielonego dwu- lub trzykrotnie uzyskamy zwarty, ciężki, domowy serom akowiec, który świetnie sprawdzi się jak świąteczne ciasto.


Kruche ciasto:

  • 225 g mąki
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 120 g masła

Masa makowa:

  • 2 szklanki maku
  • 100 – 200 g bakalii
  • 3 łyżki miodu
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mielonych orzechów
  • 2 jajka
  • 50 ml wódki lub rumu
  • pół szklanki czerwonego wina

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki. Prostokątną blaszkę (o wymiarach ok. 32 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ciastem. Podpiec ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

Mak sparzyć (zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia) i zmielić trzykrotnie. Bakalie drobno posiekać, zalać wódką i niewielką ilością wody, zostawić na godzinę.

Żółtka utrzeć z cukrem (jedną łyżkę cukru zostawić). Dodać mak, bakalie, miód i wino, dokładnie wymieszać. Białka ubić z łyżką cukru i delikatnie połączyć z masą makową. Całość wyłożyć na podpieczony spód.

Na koniec wykonać masę serową. Masło, żółtka i połowę cukru pudru i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Porcjami dodawać ser, dokładnie wszystko mieszając. Dodać skórkę z pomarańczy i mąkę.

Białka ubić z resztą cukru na sztywną, lśniącą masę. Stopniowo połączyć z masą serową, delikatnie mieszając (łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach). Masę serową wyłożyć na ciasto. a na wierzchu ułożyłam jeszcze gwiazdki z kruchego ciasta, które mi zostało.

Całość piec ok. 60 – 75 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).

seromakowiec6

seromakowiec_7

seromakowiec2

Oceń przepis