Wielkość porcji: ok. 30 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina
Serowe ciasteczka z jabłkiem

Przez całą drogę do domu zastanawiałam się: półfrancuskie ciastka z jabłkiem czy owsiane ciasteczka? Wygrały te, bo nie miałam akurat płatków owsianych. I to są całkiem przyzwoite ciastka. Mimo że moimi faworytami nie będą - jak dla mnie za mało słodkie, jeśli będę je jeszcze robić dodam cukier puder do ciasta. Plusem jest to, że półfrancuskie ciasto jest bardzo delikatne. Opinia rodziny ograniczyła się do zdawkowego 'dobre' mamy. A w sobotę też będzie jabłkowo. A przepis znowu od Dorotus.


Składniki:

  • 250 g mąki
  • 250 g białego sera
  • 250 g masła (ja dałam ok. 125 g)
  • 3 - 4 jabłka (u mnie 5, obsypane cynamonem)
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie

Ser zmielić. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Mąkę wyrobić z serem i ogrzanym do temperatury pokojowej masłem (+ja chłodziłam pół godziny w lodówce).

Następnie rozwałkować i wykroić szklanką krążki jak na pierogi. Na każdy krążek nałożyć kawałek jabłka, złożyć na pół i skleić w rogach.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 - 30 minut.

 

Oceń przepis