5/5 (1)
Wielkość porcji: ok. 30 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina
Serowe ciasteczka z jabłkiem

Proste ciasteczka do których potrzeba tylko pięciu składników. Dodatek dużej ilości masła powoduje, ze są kruche, a twaróg ciekawie wzbogaca smak. Serowe ciasteczka z jabłkiem to dobra propozycja dla zapracowanych, bo przygotowuje się je bardzo szybko.


Składniki:

  • 250 g mąki
  • 250 g twarogu
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 - 5 jabłek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Ser trzykrotnie zmielić lub utrzeć w blenderze. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubsze plastry. Na stolnicy lub w malakserze mąkę połączyć z serem oraz masłem, wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić przez pół godziny.

Następnie rozwałkować i wykroić szklanką krążki jak na pierogi. Na każdy krążek nałożyć kawałek jabłka i złożyć na pół.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 - 30 minut. Wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Serowe ciasteczka z jabłkiem

Serowe ciasteczka z jabłkiem

 

Oceń przepis

No Comments Yet.

Leave a comment