Wielkość porcji: 40 - 50 sztuk
Czas przygotowania: 2 godziny
Sezamowe ciasteczka szczęścia

Ciasteczka idealne na upały – do ich przygotowania nie trzeba dużo czasu spędzić w nagrzanej kuchni. Najbardziej czasochłonne jest formowanie ciasteczek i obtaczanie ich w sezamie, ale i to nie zajmuje zbyt wiele czasu. Są niesamowite, trudno skończyć na kilku. Wiele osób już je piekło,a tych którzy jeszcze tego nie zrobili lojalnie uprzedzam, że najlepiej od razu podwoić porcję. Niezawodny przepis AgusiH.


Składniki:

  • 100 g uprażonego na patelni sezamu
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 170 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Sezam uprażyć na suchej patelni.

Utrzeć masło z dwoma rodzajami cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajko. Wymieszać mąkę z proszkiem, solą oraz cynamonem i stopniowo dodawać do ciasta nadal ucierając. Na koniec wmieszać do ciasta połowę uprażonego sezamu. Wstawić ciasto na minimum 1 godzinę do lodówki (ja dodatkowo chłodziłam 15 minut w zamrażalniku).

Następnie po wyjęciu formować kulki średnicy ok. 3 cm (lepsze będą chyba takie o wielkości 2 centymetrów). Każdą kulkę obtaczać w pozostałym sezamie, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać dłonią. Układać na blaszkach zachowując duże odstępy miedzy ciasteczkami – maksimum 20 kulek na duża blaszkę od piekarnika.
Piec ok. 10 – 15 min w 190°C, aż będą złote (złote! nie brązowe, nie wolno ich przepiec). Zdejmować z papieru do pieczenia dopiero po ostygnięciu.

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis